9 Mart 2013 Cumartesi

"Nar"

Çarşıdan aldım bir tane eve geldim bin tane.Çocukluğumuzun, aslında herkesin yanıtını bildiğinden emin olduğumuz ama yine de “Bir dakika ben de bir bilmece soracağım” diye öne atılıp, sanki sorduğumuz zaman mucize yaratıp, herkesi  şaşırtacağımızı sandığımız, müthiş bilmecesi.

Eğer karşımızdakiler yaşıtlarımızsa, acımasızca bir saniyede aldığımız yanıt; yok eğer karşımızdakiler aile büyükleriyse bilememiş gibi yapıp, bilememenin çaresizliğiyle yüzümüze baktıklarında, büyük bir zafer kazanmış edasıyla  bizim verdiğimiz yanıt:  
NAAAARRRR ...        ( Nasıl da bilemediniz ey büyükler :))

http://www.gurmerehberi.com
Bilmecesinden midir bilmem,  nar sonuçta parçalanan, dağılan bir şey  bile olsa  o parçalanma,  dağılma  hep  bolluğu çağrıştırmıştır. 
Ondan olsa gerek eski yılın son dakikasında birçoğunun evinin kapısının önünde nar kırıp yeni yılın nar gibi bereketli geçmesini dilemeleri; ellerindeki,  yüreklerindeki  her şeyin nar gibi çoğalmasını  umut etmeleri.

Geçenlerde izlediğim bir film bu ezberimi bozdu. 

Film: Nar 
Yazan ve yöneten:  Ümit Ünal

Çocukluğumdan beri  kırıldığında çoğalan, artan, renklenen nar, kırıldığında,  parçalanan, dağılan,   kabuklarının içindeyken ellerinde tuttukları gücü, birlikteliği kaybeden, 
sağa sola savrulan  nar taneleri  olarak gözümün  önüne seriliverildi. 

Hani bolluktu bu dağılma ?   Hani bereketti ?

Peki, burada anlatıldığı gibi niye savrulma olmasın ki ?

Nasıl da ezberlerimiz var, nasıl da körelebiliyoruz bazen diğer taraftan bakmaya çalışmayarak, bakamayarak. 

Film boyunca anlatılmak istenen   toplum içinde kaybettiğimiz,  birbirimize  göstermekten imtina ettiğimiz empati duygusu ve kaybettiğimiz adalet duygusu.

İşte bu duygular kaybolduğunda,  bazı inançlarımız kırılıyor, parçalanıyor,  her farklı nar tanesi gibi farklı şahsiyetlere sahip toplumun bireyleri zaman içinde  ayakta duramayıp,  yalnızlaşıp,  sağa sola savruluveriyorlar... 

O nedenle bizleri, narın  kabuğu gibi bir arada  tutan,  çevreleyen  empati ve adalet duygusu çok önemli .

Karakterleri  çok  iyi seçilmiş uzun metrajlı bir film. Oyuncular  para  almadan oynamışlar zira bütçe oldukça kısıtlı.  Ama,  yine istekle,  yürekle yapılan her  iş  gibi ortaya çok güzel ve anlamlı bir iş çıkmış. 

Nar, bir sanat, festival filmi. Öyle olduğu için de gişesi çok az olmuş. Geçenlerde  Beşiktaş Belediyesi’nin  Levent Kültür Merkezinde  sürdürdüğü  “Her Cuma Yeni Sinema  “ etkinliğinde gittim, ben de.   


Sevgiyle ve hep sanatla kalın.
G.D.

1 yorum:

  1. İlginç bir yorum.Hiç böyle düşünmemiştim.Sanırım hayatta ki bildiğimiz bir çok şeye farklı gözle bakmaya çalışmalıyız.Böylece belki farklı bir dünya kurabiliriz.

    YanıtlaSil